Při hledání jsem narazil pro mě do té doby neznámou značku EKOI (recenze jiného modelu helmy na roadcycling.cz) a zaujal mě model AR13, který jsem se nakonec rozhodl objednat.

Takže jsem vloni 14. 5. 2018 udělal první objednávku, nakonec zdaleka ne poslední.

Byl jsem trošičku nervózní, protože jsem nevěděl, co očekávat. Neznámá značka, helma bez možnosti vyzkoušení, magnetická přezka a samozřejmě otázka, jak bude helma sedět.

Balíček z Francie přišel cca za týden. Netrpělivě jsem jej rozbalil a helma i v reálu vypadala moc hezky, navíc byla lehounká.

Po nezbytném seřízení pásků upínání helma zabrala místo předchůdce od velkého S a vozil jsem ji až do 16. 7. 2019, kdy jsem zažil svůj první vážnější pád na kole a helma svůj crash test a předčasný konec, k tomu ale později.

Je třeba říct, že helma splnila všechna má očekávání na výbornou a ani minutu jsem neváhal, čím ji nahradím.

Tvar helmy, popruhy, týlní opěrka a samozřejmě nastavitelné kolečko pro utažení zajišťují, že helma mi opravdu perfektně seděla.

Navíc magnetická přezka je geniální věc, nikdy nebylo zapínání a rozepínání snazší.

Přezka je vlastně ze dvou kusů (jak taky jinak :D), které se do sebe zasunou a v konečné poloze je u sebe drží magnet namísto klasických zobáčků – geniálně jednoduché a praktické.

Aerodynamický efekt helmy hodnotit nemůžu, tady důvěřuji výrobci.

Jak jsem psal, helma již dosloužila. Minulé úterý jsem ráno vyrazil na CX zajet brzdy a vyzkoušet jiné tlaky v pneu před sobotními závody.

Při sjezdu lesní cestou jsem to krapet přehnal s rychlostí, rozhodil mě odvodňovací kanál cesty a v kombinaci nezajetých brzd, více nafoukaných plášťů a hrubého kamení mimo stopu jsem skončil v rychlosti cca 50 km/h na zemi.

Nebudu vypisovat výčet zranění, vyválel jsem se moc hezky a na závody se byl jen podívat. :/

Helma přežila svůj první a zároveň poslední pád na zem se ctí. Pecku jsem si dal solidní, což potvrzovalo i odřené ucho (helma odřená a prasklá).

Po 14 měsících používání (tzn. cca 300 hodin na kole) helma v podstatě nenese žádné známky opotřebení.

Barvy si drží, nikde se nic neloupe, popruhy, magnetická přezka, kolečko i vycpávky v helmě jsou naprosto v pořádku. Co se kvality týče, jsem maximálně spokojen.

Praktickým používáním jsem zjistil, že větrací otvory byly dostatečné i v loňském létě a teplotách vysoko přes 35 stupňů.

Další věcí, kterou moje předchozí helma neměla a kterou jsem při pořizování nebral příliš v potaz byla síťka proti hmyzu. Až zpětně si uvědomuji, že je to skvělá věc, která ulehčí od pár nepříjemností.

Předpokládám, že téměř každý z nás už dostal na hlavě nějaké žihadlo, nebo  alespoň někde ve sjezdu prudce brzdil, aby z helmy dostal hmyzáka, který mu tam na známku nedobrovolného pobytu ve vlasech hezky bzučí.  Různých brouků, much a včel jsem i s helmou AR13 chytil spoustu, ale žihadlo jsem za ten rok nedostal a pokud se hmyz z větracího otvoru nedostal sám, stačilo zastavit i později na příhodném místě.

Helmě opravdu nemám, co bych vytknul a hned následující den po pádu jsem si chtěl objednat novou.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak ve stejný den se v nabídce EKOI objevil nový model AR14... :-)

Prozatím jsem ale zůstal opět u AR13 a vyhovuje.